Duurzaam wonen is de toekomst. Een woning die energieneutraal is dan ook bij steeds meer mensen in trek. Een huis dat zelf net zoveel energie opwekt als het verbruikt, klinkt geweldig toch? Helaas is er niet altijd direct geld beschikbaar voor verduurzaming, want er zijn flinke investeringen voor nodig. Gelukkig bestaan er manieren waarop je die investering niet uit je spaarpot hoeft te halen. Met de juiste hypotheek kun je veel van die duurzame aanpassingen financieren. Hoe werkt dit precies? En wat zijn de opties?
Wat is een energieneutraal huis?
Een energieneutraal huis betekent simpel gezegd dat het genoeg energie opwekt om aan de eigen behoefte te voldoen. Denk aan zonnepanelen voor stroom, een warmtepomp voor verwarming, en goede isolatie om warmte binnen te houden.
Je bent dan minder afhankelijk bent van energieleveranciers, en het wellicht zelfs mogelijk om je energierekening op nul te krijgen. Goed voor het milieu, waardevermeerdering van het vastgoed én je portemonnee, maar hoe financier je zoiets?
Hoe financier je energiebesparende aanpassingen met je hypotheek?
Laten we eens kijken naar drie slimme opties die je kunt overwegen vanuit de hypotheek.
Je hypotheek verhogen
Simpelweg de hypotheek verhogen is een van de meest gebruikelijke manieren om energiebesparende maatregelen te financieren. Er bestaan zelfs hypotheekaanbieders die speciale opties geven voor duurzame investeringen. Dat betekent dat je, zelfs als je het maximale hebt geleend voor de aankoop van je woning, nog steeds ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsen of je huis beter te isoleren.
Waarom dit handig is? Ook voor de banken is duurzaam wonen een waardevolle investering die de waarde van je woning verhoogt. Bovendien bespaar je door lagere energiekosten, waardoor je die extra hypotheek vaak makkelijker dragen kunt.
Energiebespaarlening
Ben je niet van plan je hele hypotheek aan te passen? Kijk dan eens naar een energiebespaarlening. Ook dit soort leningen zijn speciaal voor het verduurzamen van je huis, voorzien van een gunstigere rente dan een reguliere persoonlijke lening en is bedoeld voor specifieke energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.
Overwaarde benutten
Heb je overwaarde opgebouwd? Dan kun je die overwaarde inzetten om je woning energieneutraal te maken. Met overwaarde opnemen maak je kapitaal vrij dat vastzit in je huis. Je kunt dit vervolgens gebruiken om te investeren in duurzame maatregelen zonder dat je meteen je spaarrekening hoeft te plunderen!
Met een product als de zilvermax hypotheek, een verzilverhypotheek, kun je bijvoorbeeld de overwaarde van je woning opnemen, en daarvoor hoef je niet je huis te verkopen. Meer weten over het benutten van overwaarde voor verduurzaming? Bezoek https://zilvermax.nl/ en ontdek hoe je slim kunt overstappen naar een energieneutrale woning.